Sporters behouden: 4 tips!

De AH Schaatsactie laat mooie deelnamecijfers zien en misschien heb jij met jouw club ook al veel proefsporters mogen verwelkomen! Maar hoe zorg je ervoor dat ze vaker komen sporten én misschien wel lid worden? We zetten een aantal tips op een rijtje.

Tip #1: Ontvangst is de basis.
Natuurlijk zorg je voor een goede ontvangst van een nieuwe sporter op jouw vereniging. Zorg dat de sporter weet waar hij zich moet melden, en bij wie. Een vriendelijke handdruk en warm bakje koffie of thee horen erbij. Dat is de basis. Daarna even wegwijs maken en het ijs op!

Tip #2: Strippenkaart
Via de AH Schaatsactie komt iemand 1x langs op jouw club om te schaatsen. Denk bijvoorbeeld eens aan een strippenkaartje voor een paar extra lessen. Of een strippenkaart waarmee kan sparen voor gratis schaatsen. Een effectief idee dat bijvoorbeeld veel wordt gebruikt door sportscholen maar ook door de kapper. Maar er zijn nog meer creatieve vormen van minilidmaatschappen waar jouw vereniging voordeel uit kan halen!

Tip #3: Samen schaatsen
Een zo'n voorbeeld is om de mogelijkheid tot samen schaatsen te bieden. Na de proefschaatsles kun je bijvoorbeeld een extra gratis les bieden wanneer de sporter volgende keer een vriend of familielid meenemt. Sportplezier maak je immers niet alleen! Bovendien heb je de volgende keer weer een nieuwe gast op de club!

Tip #4: Nazorg
Net zo belangrijk als de ontvangst is de nazorg. Vond je het leuk? Zo ja, wanneer kom je weer? Zo nee, wat kunnen we beter doen om je nog een keer te laten komen? Een warm bekertje chocolademelk zou het ook niet slecht doen op dit moment. Zorg in ieder geval dat je proefsporter niet zomaar laat vertrekken!

Sommige doelgroepen vragen om een andere aanpak. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de oudere jeugd en 50 plussers. Om deze doelgroepen te binden én te behouden voor jouw vereniging zijn er stappenplannen ontwikkeld: Stappenplan Binden en Behouden Jeugd en Stappenplan Binden en Behouden Ouderen