Curling

Curling is een ijssport voor jong en oud. Een sport waarbij communicatie en samenwerking net zo belangrijk zijn als de individuele prestatie van de steen 'gooien', schuiven en vegen. Het komt met curlen vooral neer op precisie en controle. Een curlingwedstrijd wordt gespeeld door twee teams van 4 spelers. Elke speler gooit per end, om en om met de tegenstander 2 stenen. Per end worden er 16 stenen gespeeld. Het doel is om zoveel mogelijk van jouw stenen dichter bij het centrum van het huis (de cirkels aan de overkant) te krijgen dan de tegenstander.

Gooien

Men spreekt altijd van gooien, maar eigenlijk wordt de steen over het ijs geschoven, de steen komt niet los van het ijs. De naam curling komt doordat de speler die de steen 'gooit' de handle van de steen tijdens het gooien een kleine draai naar links of rechts meegeeft. Hierdoor krijgt de steen zijn curl. De curl is de afwijking van de rechte lijn. Door de curl en de snelheid van de steen is het mogelijk om achter een eerder gegooide steen te komen. Een hoog niveau curling vergt jaren van training, maar na een korte introductie kan een beginner toch al snel geweldige stenen leggen.

Vegen

Het vegen is een van de belangrijkste onderdelen van het curlen. Door het vegen verminderd de wrijving tussen de steen en het ijs, hierdoor blijft de steen langer in beweging en wordt het moment waarop deze gaat curlen uitgesteld. Een steen kan door zeer intensief vegen tot wel 3 meter verder gebracht worden.

Bekijk het aanbod curling