Kunstrijden

Licht uit, spot aan. Midden op het ijs staat een kunstrijder in een mooi pakje klaar om te beginnen. De muziek start, de eerste sierlijke bewegingen worden gemaakt. Pirouettes, sprongen en andere bewegingen. Het publiek juicht als de rijder met succes een drievoudige 'Lutz' uitvoert en houdt de adem is als hij even zijn evenwicht dreigt te verliezen bij het landen op één been. Rijder en muziek vertellen samen een verhaal en brengen het publiek in vervoering. Kunstrijden is een sport die je als recreant en topsporter kunt beoefenen.

Beheersen van vaardigheden

Bij kunstrijden is veel oefening van groot belang. Het hele jaar door kan er op kunstijs getraind worden om alle rotaties, sprongen en andere bewegingen goed onder de knie te krijgen. Veel kunstrijders volgen tevens balletlessen en doen veel aan conditietraining.

Kür

Een serie van schaatselementen wordt een kür genoemd. Tijdens wedstrijden voeren rijders een korte en een vrije kür uit. Een korte kür in het kunstrijden duurt maximaal twee minuten en vijf seconden, een vrije kür maximaal vier minuten (voor senioren dames) of 4,5 minuten (voor senioren heren). Kunstrijden bestaat uit de onderdelen solorijden voor dames en heren, paarrijden, ijsdansen, synchroonschaatsen en showrijden.

Bekijk het aanbod kunstrijden