Schaatsen

Schaatsen: een van de oudste Nederlandse volkssporten voor alle leeftijden. Schaatsen is meer dan hardrijden op de schaats, het is ook een heel leuke vrijetijdsbesteding. IJspret heet dat dan. Schaatsen hoort bij onze cultuur. Sinds enkele decennia hoeven we niet meer te wachten op vrieskou om te kunnen schaatsen. In 1960 werd de eerste kunstijsbaan geopend. Dit geeft ons de gelegenheid om het hele winterseizoen te schaatsen. Bovendien heb je tegenwoordig zelfs helemaal geen ijs meer nodig: met inline-skates schaats je ook gewoon op de weg. Op eigen gelegenheid of als lid van een schaats- of inline-skatevereniging.

Langebaan

De afstand voor iedereen gelijk, de focus bij het wachten op het startschot, de rondjes op de 400 meterbaan, het pootje over in de bochten, het snelheid maken op de rechte stukken en het gespannen wachten na een supersnelle race… Zal er iemand nóg harder rijden? Langebaanschaatsen is behalve een strijd tegen elkaar vooral ook een wedstrijd tegen de klok. En dat is wat de sport zo spannend maakt.

Tegen de klok in

Langebaanschaatsen doe je op een standaardbaan (meestal met een lengte van 400 meter), tegen de wijzers van de klok in. Op de kruising wissel je van baan met je mederijder, zodat je bij elke volle ronde beiden dezelfde afstand hebt afgelegd. Het langebaanschaatsen kent de volgende afstanden: 100, 500, 1000, 1500, 3000, 5000 en 10.000 meter en ploegenachtervolging. De kampioenschappen zijn onderverdeeld in een allroundtoernooi, een sprintkampioenschap en een afstandskampioenschap. 

Bekijk het aanbod schaatsen