Shorttrack

Snelheid, behendigheid, tactisch inzicht: om een goede shorttracker te zijn, moet je heel wat in huis hebben. En ook al ben je de sterkste of de snelste rijder in de wedstrijd, daarmee win je niet altijd. Een valpartij kan het wedstrijdverloop van de ene op de andere seconde volledig doen kantelen. Het maakt shorttrack tot de meest spectaculaire vorm van schaatsen.

Als eerste de bocht in

Shorttrackers rijden op een ijshockeybaan, waarop een ronde van 111,11 meter wordt uitgezet. In een wedstrijd nemen vier of meer rijders het tegen elkaar op. Allemaal willen ze als eerste de bocht induiken om meteen de beste positie in de race te veroveren. Wie tweede, derde of vierde ligt, zal een spectaculaire inhaalactie moeten maken om de koppositie over te nemen. Wie als eerste zijn schaats over de streep drukt, is de winnaar.

Estafette

Shorttrack is in de basis een individuele sport, maar op het onderdeel relay wordt gereden in teams. In zo’n estafette legt een team van vier rijders 3.000 meter (dames en junioren) of 5.000 meter (heren) af. Bij het wisselen geven ze elkaar een duw, waarmee ze de topsnelheid aan elkaar doorgeven.

Bekijk het aanbod shorttrack